Marketing w gastronomii- Pozycjonowanie restauracji

marketing usług gastronomicznych

Prowadzenie restauracji, kawiarni, czy dowolnego innego lokalu gastronomicznego to duże wyzwanie. W dzisiejszych czasach jeszcze większe niż wcześniej. W odniesieniu sukcesu pomaga odpowiednio prowadzony marketing usług gastronomicznych, taki jak pozycjonowanie restauracji, reklama w mediach społecznościowych, czy wizytówka google moja firma. Sprawdźmy, jakie ma znaczenie i jak podejść do tego tematu, aby osiągnąć pożądane rezultaty.

Marketing w restauracji i jego znaczenie

Warto zacząć od wyjaśnienia, jak ogromne znaczenie ma marketing w gastronomii. Oczywiście restauracja oferująca niskiej jakości posiłki i obsługę nie ma szans na sukces. Jednak wiele lokali mimo największych starań w tym obszarze ponosi porażkę. Mowa bowiem o wyjątkowo konkurencyjnej branży, w której każdego dnia otwiera się i zamyka wiele biznesów, a wysoka jakość to jeszcze za mało, nie tylko aby odnieść sukces, ale by przetrwać. Dobra promocja, zwiększenie widoczności firmy, a także uzyskanie renomy i uznania to warunki konieczne funkcjonowania w branży gastronomicznej. Czasami to w głównej mierze właśnie marketing restauracji decyduje o jej powodzeniu. 

Marketing usług gastronomicznych w restauracji

Weźmy na przykład lokale w miejscowościach turystycznych, przy głównych deptakach bądź przy plaży. W tym przypadku celem restauracji nie jest pozyskanie stałych klientów. Wręcz przeciwnie, oferta kierowana jest do turystów, którzy odwiedzą daną restaurację co najwyżej kilka razy, zwykle jednak jedynie raz czy dwa. W tym przypadku chodzi o stałe pozyskiwanie nowych klientów, a w tym może pomóc jedynie marketing usług gastronomicznych.

Nie oznacza to oczywiście, że jakość usług nie jest wtedy ważna. W dobie internetu wystarczy chwila, aby niezadowolony klient poinformował świat o tym, że lepiej omijać Twoją restaurację szerokim łukiem. Negatywne komentarze w Google oraz na portalach gastronomicznych czy podróżniczych mogą zniszczyć Twój interes. Dlatego poza marketingiem restauracji, jakość jedzenia i obsługi wciąż pozostają bardzo ważne. Jednocześnie warto poświęcić uwagę obrazowi lokalu w internecie, dokładając starań, aby był jak najbardziej pozytywny.

Pozycjonowanie restauracji

Pozycjonowanie lokalne kluczowe dla marketingu w gastronomii

Stworzenie wizytówki restauracji w Google i aktywność w mediach społecznościowych mogą się okazać niewystarczające. Kluczowe jest skuteczne pozycjonowanie restauracji. Chodzi o osiągnięcie wysokich pozycji w wynikach wyszukiwań internautów szukających usług gastronomicznych w Twojej okolicy.

Pozycjonowanie to szereg działań. Część z nich dotyczy strony restauracji i jej optymalizacji technicznej oraz treściowej. Druga to działania poza witryną. Chodzi tu głównie o pozyskiwanie odnośników zewnętrznych. Linki przychodzące świadczą o popularności danej strony, przez co jest ona promowana przez Google. Po więcej informacji na temat pozycjonowania jako takiego i metod wykorzystywanych w SEO odsyłamy do naszych artykułów poświęconych tej tematyce.

Lokale gastronomiczne mają to do siebie, że zawsze  działają lokalnie. Nawet jeśli dostarczają zamówienia do klientów, zakres dostawy wynosi maksymalnie kilkadziesiąt kilometrów. Dlatego oczywistym jest, że marketing w gastronomii powinien być ukierunkowany na osoby znajdujące się w okolicy. Niekoniecznie na mieszkańców danego regionu, ponieważ wiele lokali czerpie zyski głównie dzięki wizytom turystów. Niemniej kampania ogólnokrajowa nie ma w tym przypadku sensu, poza sieciami restauracji czy kawiarni, które są obecne w całym kraju.

W ramach działań lokalnych najważniejsze jest pozycjonowanie lokalne. Mowa tutaj o pewnych działaniach SEO, skupiających się na pozyskiwaniu klientów, poszukujących usług w określonej lokalizacji. Innymi słowy, jeśli prowadzisz restaurację w Warszawie, naszym celem będzie osiągnięcie wysokich pozycji na wyniki wyszukiwań na frazę: “restauracja Warszawa” i tym podobne.

Omówiliśmy najważniejsze kwestie dotyczące marketingu w gastronomii. Niemniej temat jest bardzo złożony, a spraw do poruszenia wiele, przez co nie na wszystkie wystarczyło tu miejsca. Aby kampania reklamowa restauracji zakończyła się powodzeniem, konieczne jest przygotowanie odpowiedniej strategii, której przygotowanie poprzedza szczegółowa analiza firmy i rynku. Następnie należy wdrożyć działania promocyjne w sieci, takie jak stworzenie wizytówki oraz pozycjonowanie restauracji. Rzecz jasna nie można zapominać o promocji w przestrzeni publicznej, a więc o reklamie tradycyjnej oraz wyróżnieniu lokalu w celu zachęcenia do odwiedzin przechodniów. Niemniej to już temat na oddzielny artykuł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *